Ce este Pocăința și Spovedania? De ce ne mărturisim? Care este lucrarea duhovnicului? Răspunsul la aceste întrebări – și multe altele – îl găsim aici, în cuvântul mitropolitului de Nafpaktos, IPS Ierotheos.
00:00 Intro
01:12 Păcatul și pocăința
04:31 Temelia Sf. Spovedanii
08:39 Rânduiala tainei Mărturisirii
14:05 Pocăința și Spovedania în Biserica de demult
20:45 Boală și tămăduire
Pe canalul YouTube Orthodoxia găsiți și următoarele video cu IPS Ierotheos:
Taina Preoției | Mitr. Ierotheos Vlachos
Taina Dumnezeieștii Euharistii | Mitr. Ierotheos Vlachos
Taina Mirungerii | Mitr. Ierotheos Vlachos
Biografie
Mitropolitul Ierotheos Vlachos, s-a născut în 1945 la Ioannina, Grecia. A absolvit Școala Teologică din cadrul Universității din Salonic și a fost hirotonit diacon în 1971 și preot în 1972. A activat în Arhiepiscopia Atenei ca preot și director al Secției pentru Tineret în perioada 1987-1995. A predat limba greacă și a ținut cursuri de etică ortodoxă la Școala Teologică Sfântul Ioan Damaschinul a Patriarhiei Antiohiei din nordul Libanului timp de mai multe semestre. A fost ales ca mitropolit de Nafpaktos și Hagios Vlasios în 1995.
Scriitor prolific, IPS. Hierotheos Vlachos a publicat mai mult de 60 de cărți în limba greacă. Mai multe dintre ele au fost traduse în alte limbi, inclusiv în engleză, franceză, spaniolă, arabă, română, rusă, sârbă, bulgară, maghiară și chineză.
Studiile sale se bazează pe teologia patristică și se extind asupra problemelor contemporane. Lecturile sale despre Părinții isihaști ai Filocaliei și asocierile cu isihaștii actuali de la Muntele Athos și din alte părți l-au condus la concluzia că teologia ortodoxă este o știință a vindecării omului. Aceasta este o temă explorată în cartea sa inovativă despre „Psihoterapia ortodoxă” (1986). Alte teme analizate în lucrările sale includ învățăturile Sfântului Grigore Palama, monahismul ortodox și slujirea pastorală. Cele mai recente cărți ale sale tratează probleme legate de genetică și bioetică, văzute din perspectiva ortodoxă.
Sursă biografie – Doxologia.