Quantcast
Channel: Sfântul Munte Athos
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1679

Sfântul Ioan de la Rila, ocrotitorul Bulgariei (18 august)

$
0
0

Prăznuirea Sfântului Ioan de la Rila, ocrotitorul Bulgariei (18 august)

Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinți canonizați după încreștinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănastirea Rila.

Sfântul Ioan de Rila s-a născut la anul 867 in Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astazi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul său Vladimir, Țarul Simeon I cel Mare, și cu fiul celui din urmă, Țarul Petru I.

Inițial păstor, la vârsta de 25 de ani a ales să-și trăiască viața în singurătate și rugăciune. Sfântul Ioan de Rila a trăit în singurătate în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde și-a petrecut restul vieții.

Sfântul Ioan de Rila era cunoscut, încă din timpul vieții, ca făcător de minuni. Vestea aceasta s-a răspândit cu ușurință în întreaga țară, ajungând până în capitala Imperiului Bulgar. Țarul Petru I a întreprins o călătorie de 120 km, până în Munții Rila, pentru a se întâlni cu Sfântul Ioan și a lua povățuire duhovnicească.

Întâlnirea lor este descrisă în detaliu într-una din „Viețile” Sfântului precum și în „Testamentul” Sfântului Ioan. După o lungă călătorie, Țarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfântul Ioan, însă sfântul refuza să-l întâlnească pe împărat în persoană. Împăratul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfântului. Sfântul Ioan a păstrat numai o mică parte din mâncare, și i-a înapoiat tot aurul și celelalte daruri de valoare, spunându-i țarului că nu călugării au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apăra țara și a-l oferi săracilor.

Cu puțin înainte de moartea sa (18 august 946), Sfântul Ioan de Rila și-a scris „Testamentul” ce se păstrează până în zilele noastre. La puțin timp după moartea sa, moaștele sale, făcătoare de minuni, au fost mutate în Sofia, în timpul lui Petru I. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia în 1183, moaștele Sfântul Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, unde au rămas timp de 4 ani, până în 1187, când au fost readuse în Sofia.

În anul 1194, Țarul Ivan Asen I a ordonat ca moaștele Sfântului să fie mutate în Veliko Târnovo, noua capitală. Supraviețuind cuceririi turcești a orașului din 1393, au fost înapoiate Mănăstirii Rila în anul 1469 cu permisiunea Sultanului Murad II.

Sfântul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva începând cu anul 2002. Este prăznuit pe 18 august și pe 19 octombrie.

Foto sus: Icoana Sfântului Ioan de la Rila ce se află în Mănăstirea Hilandar, Sfântul Munte Athos
Foto jos: Mănăstirea Rila, Bulgaria.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1679

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48